Mark Kolster

Bloemen & Berners

Mijn ouders fokten vanaf 1970 al Hollandse Herders. Mijn zus doet dat nog steeds. Al meer dan 50 jaar is kynologie en de ontwikkeling ervan het gesprek van de dag binnen de familie. Samen met Nicole hebben we de passie voor Berners opgepakt en kiezen we ervoor om kleinschalig en kwalitatief hoogwaardige Berner Sennen pups voort te brengen.

Speciaal voor onze hobby zijn we vanuit de randstad landelijk gaan wonen net over de grens in België. Daar genieten we van onze roedel en de natuurlijke omgeving waar onze honden zich vrij kunnen bewegen.

Naast mijn passie voor Berners heb ik diverse ondernemingen in de bloemen retail opgebouwd.

Nicole Ollivier

Van teckels naar Berners

Van kleins af aan ben ik grootgebracht met honden. Ik was enig kind in ons gezin en had dus geen broers of zussen. Daarom brachten mijn ouders op mijn 7e verjaardag een teckel pup voor mij mee. Deze teckel was voor mij een broer en zus tegelijk en zo ontstond mijn liefde voor honden.

Later hebben we in ons gezin gekozen voor een wat groter formaat hond, namelijk de Berner Sennen hond. Het was liefde op het eerste gezicht, en dat is het nog steeds!

Ik zorg er met name voor dat onze honden in een huiselijke, familiaire en sociale omgeving op kunnen groeien, zonder hokken en hekken.

Ons verhaal

Als je nog nooit een Berner Sennenhond hebt gehad, weet je niet wat je mist. We delen graag onze bijzondere ervaring.

Toen wij in 2010 onze eerste Berner kregen was dit een hele bewuste keuze. Na het plotseling overlijden van hun moeder (bij Mark) en een scheiding (bij Nicole) vormden onze vier kinderen een nieuw samengesteld gezin met een rugzakje. Voor iedereen was het leven ineens heel broos en onvoorspelbaar gebleken.

We besloten met elkaar verder te gaan. Nieuwe start, nieuw huis, daar hoorde ook een hond bij. Beau werd onze eerste Berner. Al snel werd Beau een belangrijke factor in het gezin. Terwijl de jonge kinderen opgroeiden met Beau, vervolgens gingen puberen, werd duidelijk dat iedereen op zijn of haar manier een bijzondere band had met Beau. We kijken als gezin terug op een hele mooie periode waarin we liefde, verdriet, passie en boosheid met elkaar konden delen. En Beau was daar altijd bij. Huilen, lachen, spelen met Beau was heel normaal geworden.

Onze roedel

Eigenlijk leefden we met elkaar in een roedel, zorgden voor elkaar en leerden ondertussen wijze lessen van het natuurlijke gedrag van Beau. Beau is ons na acht jaar ontvallen. Achteraf hebben we spijt dat we van haar geen nakomeling hebben kunnen houden.

We spraken met elkaar af dat we bij de volgende Berner, als die voldeed aan de strenge eisen van de fokkerij, ook een nestje zouden proberen te krijgen. In 2018 kwam Saar en was direct een volwaardige opvolger van Beau. Beide honden komen van de professionele Kennel v.h. Opperstok uit Streefkerk. Toen Saar drie jaar was kreeg ze haar eerste nestje.

Uit dat nest hebben we Noortje gehouden, een bijzonder lief en mooi hondje, wat op
hondenshows vanwege haar compacte en sterke bouw hoge waarderingen (Excellent, Uitmuntend) krijgt. Uit Rusland is pup Mischa geïmporteerd, een grote sterke Berner Sennen reu die we gaan inzetten om goede sterke bloedlijnen te krijgen.

Betrokkenheid


De liefde voor deze geweldige familiehond en de blije baasjes die wij intussen met onze pups realiseren, zijn voor ons een belangrijke basis voor onze liefhebberij. Nu de kinderen zijn uitgevlogen en we voor de ruimte en de natuur naar België zijn verhuisd, leven we nog intenser met onze roedel Berners. Zij hebben in Minderhout alle ruimte om zich te ontwikkelen. Zowel in gedrag als ook in hun fysieke gesteldheid. Met regelmaat komt er een Berner in de roedel logeren.

Dagelijks observeren we het natuurlijke gedrag van onze Berners en leren daar veel van. Een mooi voorbeeld is Bink. Na vijf gedragstherapeuten en een negatief advies op basis van een observatie onderzoek van het Universitair Dierenziekenhuis Utrecht, was een wanhopig baasje ten einde raad. Zowel hond als baasje zaten beiden niet lekker in hun vel en dat belemmerde hun relatie. We boden aan om Bink een tijdje te observeren om te kijken of we de relatie konden herstellen.

Door Bink vervolgens met enige regelmaat in onze roedel op te nemen, leerden we zijn gedragsproblemen op te lossen op een manier zoals honden dat ook met elkaar doen. Een roedel accepteert namelijk geen enkel afwijkend gedrag en corrigeren elkaar voortdurend. Het resultaat was verbluffend; de relatie is volledig hersteld. Bink en zijn baasje vormen weer een verliefd stel.

Samenwerking

Onze pups komen met regelmaat terug in de roedel. Voor vakantie of zomaar om even terug op het oude nest te zijn. Onze ervaring is dat dit erg goed is voor hun ontwikkeling. In het bijzonder voor de puberale fase; er zijn dan aantoonbaar minder gedragsproblemen.
We werken intussen nauw samen met de fokker van Beau v/h Opperstok en zijn door Arie en Margit aangestoken met het Bernervirus. Samen met andere fokkers in Nederland, België en daar buiten, spannen we ons gezamenlijk in om het Berner ras beter en gezonder te maken.

Onze faciliteiten

Wij vinden het belangrijk dat onze pups in een huiselijke en vrije sfeer opgroeien, zoveel mogelijk zonder hekken en kooien. We hebben 5.000 m2 beschikbaar waar onze honden vrijuit kunnen bewegen. Dat is goed voor de sociale-, en lichamelijke ontwikkeling.