Services

Wat kun je van ons verwachten?

Als fokker werken wij mee aan het gezonder maken van het Berner ras. We voldoen daarom graag aan de strenge regels die de verenigingen voor het fokken stellen. Zodra het ouderpaar de dekking heeft voltooid kunnen we na 30 dagen met een röntgenfoto met zekerheid zeggen of de dekking geslaagd is.

Zodra we zeker weten dat de dekking geslaagd is beginnen we met de voorbereidingen in huis. Zo maken we voor de moeder de werpkist klaar waarin ze comfortabel kan bevallen en waarin de pups in alle veiligheid kunnen groeien. De moeder krijgt extra voeding en aandacht. De draagtijd is 9 weken en meestal zo rond de 61e dag weten wij hoeveel nieuwe pups er zijn voortgebracht.

Van foetus tot pup

Geboorte

Tijdens de geboorte houden we alles nauwlettend in de gaten en we blijven continu bij de werpkist. Indien nodig begeleiden we de moeder bij de bevalling, maar we laten het proces zo natuurlijk mogelijk verlopen. Bij twijfel schakelen we de hulp van onze gespecialiseerde dierenartskliniek in. Binnen 15 minuten is professionele medische ondersteuning aanwezig. 

Medische begeleiding

Al snel krijgen alle pups van ons een gekleurd bandje en een naam. Op deze manier kunnen we in de gaten houden hoe de pups zich ontwikkelen en welke pups eventueel bijgevoerd moeten worden. Daarnaast leren we ook al een beetje de karakters van de pups kennen.

De 3 R’s

Rust, ritme en reinheid. Net als bij mensen. Dat is onze sleutel tot gezonde groei. Regelmatig halen we de pups uit de werpkist zodat we hun onderkomen een grondige schoonmaakbeurt kunnen geven. Op deze manier krijgt de moeder ook voldoende rust en kan ze even bijkomen van het voeden.

Ontdekken

Als de pups er klaar voor zijn laten we ze ook regelmatig uit het nest om de wereld te ontdekken. We staan erop dat onze pups in huiselijke sfeer opgroeien, dus ze krijgen voldoende mogelijkheid om op eigen benen te staan. Uiteraard houden we een oogje in het zeil.

Als het weer het toelaat gaan de pups samen met moeder lekker naar buiten. Daar kunnen ze de tuin en alle geluiden van buiten alvast ontdekken. Als moeder rust nodig heeft laten we de pups apart buiten spelen.

Chippen en DNA

Voordat de pups weg gaan controleert de dierenarts hun gezondheid en wordt er DNA afgenomen. Ook krijgen ze een chip ingebracht. Dit is voor de databank van de KMSH. Later krijgen ze dan een officiële KMSH stamboom mee.

Stamboom

Inentingen

Bij ongeveer 6 weken krijgen de pups hun eerste inenting. We gaan dan met alle pups naar de dierenarts. Zo krijgen ze ook meteen hun eerste ervaring met een autorit en leren ze dat er ook minder leuke dingen zijn.

We nemen de pups mee naar terrasjes, winkelcentra en drukke plekken. Zo kan de pup alvast wennen aan prikkels en leert het omgaan met onverwachte situaties.

Beoordeling

Bij 8 weken laten we de pups beoordelen door de rasvereniging. Zij beoordelen de pups op het uiterlijk en of de tekening aan de rasstandaard voldoet. Ook kijken ze naar de sociale ontwikkeling.

Gedragstest

Bij 8 weken wordt het gedrag van de pups met de Campbell methode in verschillende situaties getest. Zo zien we het karakter van de pup en kunnen we bepalen bij wie we welke pup kunnen plaatsen.

levershunt_test

Wij staan voor gezonde en sterke pups. Alle pups worden onderzocht op Levershunt. Dit is een aangeboren afwijking die heel soms voorkomt en zorgt ervoor dat de lever niet goed werkt.

Baasjes op bezoek

Tussen 6 en 8 weken plannen we met de nieuwe baasjes een bezoek bij ons thuis in. Ze kunnen dan alvast kennismaken met hun nieuwe pup. Nog heel even geduld voor de nieuwe baasjes!

Ophalen

Bij 8 weken maken we de baasjes blij, ze mogen dan hun pup op komen halen. Uiteraard maken we hier een speciaal moment van. We geven vooraf ook tips om de pup op de juiste manier te vervoeren.